Walther, smed – #shiningpeople #lollandfalsterlovestorm

Lolland-Falster Lovestorm præsenterer Søren Marquardt Frederiksen og Antti Suomalainens portrætserie fra Vestlolland Shining People.

20130731-IMG_0712.jpg

”Jeg stod i lære som smed fra jeg var 13 til 17 år. Siden har jeg arbejdet som grovsmed, bl.a. på skibsværftet hvor jeg slog på spanteplader. Jeg har været i gang hele tiden, og selv om jeg sidste år slog skallen, så jeg har svært ved at huske, så har der i mit liv været mere medgang end modgang. Jeg kan stadig klare mig, og jeg holder mig i gang her i smedjen.”


20130731-IMG_0679.jpg

”Jeg har aldrig været bange for at lave store, tunge ting, som fx mejetærskere, selvbindere eller skibsankere. I dag kan jeg ikke længere løfte de store hammere, men dengang tog jeg den store hammer og så fik den på tangenterne. På værftet arbejdede jeg dagligt med en hammer på 14 kilo. Vi havde også en hammer på 35 kilo. Man tog den som en forhammer, løftede den op fra gulvet bagfra med begge hænder, svingede den hen over hovedet og knaldede den ned på jernet. Vi konkurrerede om hvem der kunne slå flest gange med 35 kilo hammeren. En dag slog jeg 54 gange i træk med den. Den rekord blev aldrig overgået. Jeg har altid kunne holde ud. Men jeg har kun brugt mine hænder til fornuftige ting.”


20130731-IMG_0659.jpg

”Det bedste ved at være smed, er når jernet er varmt og man skal forme det. Når jernet gløder og man hamrer på det, sker der spændende ting. I dag lærer de unge nok ikke så meget af det. Men det kunne jeg ønske de fik lov til at prøve. Da jeg var 17 år var mit svendestykke at slå fire hestesko. Jeg fik en hest ind, brækkede skoene af den og slog de nye på, først på forbenene og så på bagbenene. Mester spurgte om han skulle hjælpe med at holde hesten, men jeg har altid haft et godt tag på heste. Og så var jeg udlært.”

#shiningpeople #lollandfalsterlovestorm

Læs mere om Shining People her

Tilmeld dig Lolland-Falster Lovestorm her

Læs første portræt om havemanden Jens her